Prednji pristupi na lumbalnu kralježnicu (ALIF, OLIF, XLIF, LLIF)

 

Opis zahvata

Na lumbalnu kralježnicu je moguće pristupiti s prednje strane ili s boka koristeći minimalno invazivni pristup. Kroz male rezove kože i razmicanjem mišićnih vlakana se pristupa na prednji dio kralježnice bez otvaranja trbušne šupljine. Razmicanjem kralježaka i postavljanjem umetaka na mjesto diskova se postiže oslobađanje pritisnutih živčanih korijenova koji su razlog bolova. Ujedno se postiže stabilna kralježnica postavljena u dobrom položaju što smanjuje bolove u križima. Prednost ovakvog pristupa je očuvanje važnih mišićnih skupina, brži oporavak pacijenta, bolja mogućnost korigiranja osovine kralježnice, brže koštano spajanje (fuzija) i bolji konačan rezultat. Najčešći razlozi za primjenu ovog pristupa su pomak kralježaka (spondilolisteza prvog i drugog stupnja), iskrivljenje kralježnice (skolioza), degenerativna bolest intervertebralnog diska, gubitak osovine kralježnice i prethodni neuspješni operativni zahvati.

Indikacije

Pacijenti koji imaju jake bolove u križima sa širenjem u jednu ili obje noge su mogući kandidati za ovakvu vrstu operativnog zahvata nakon što su prethodno isprobali druge konzervativne metode liječenja. Pristupu je posebno pogodan za pacijente koji su već ranije imali jedan ili više operativnih zahvata, a i dalje imaju jednake ili veće tegobe.

Priprema za zahvat

Pacijent prije operativnog zahvata prolazi redovitu pripremu kao i za druge operativne zahvate kralježnice.

Tijek zahvata

Tijekom operativnog zahvata pacijent leži na leđima ili na boku. Zahvat se uvijek izvodi u općoj anesteziji (pacijent je uspavan). Trajanje operativnog zahvata je obično oko 1-3h ovisno o broju razina koje je potrebno uključiti.

Postoperativni protokoli i oporavak

Pacijent se nakon operativnog zahvata diže iz kreveta ili na dan operativnog zahvata ili najkasnije prvi postoperativni dan. S fizikalnom terapijom se počinje prvi dan nakon operativnog zahvata. Pacijent se može vratiti punom opsegu životnih aktivnosti 2-3 mjeseca nakon operativnog zahvata.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Ustanova za fizioterapiju u kući
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija