Discogel

DISCOGEL – Nova metoda liječenja hernije diska

(Perkutana nukleoliza discus hernije) putem gela koji se injektira kroz kožu u bolesni disk.

Današnji način života uz nedovoljno kretanja i tjelovježbe, neredovitu i brzu prehranu i puno sjedenja dovodi do raznih zdravstvenih poteškoća. Ovakav način života posebno loše djeluje na kralježnicu te se javljaju bolovi i ukočenost.

Jedan od uzroka vrlo snažnih bolova u kralježnici može biti i hernija diska. Svi koji su se susreli s ovom dijagnozom znaju koje bolove su trpjeli i da su ih željeli što prije i jednostavnije ukloniti.

Hernija diska je ispupčenje diska između dva kralješka. Može nastati na svim razinama kralježnice: vratnom , prsnom i slabinskom dijelu kralježnice. Ponekad se javlja već i u mlađoj životnoj dobi, a posebno su joj podložne osobe koje se više naprežu, poput sportaša ili fizičkih radnika.

Hernija diska uobičajeno se liječi lijekovima i fizikalnom terapijom, dakle konzervativno, a samo kod težih slučajeva operativnim zahvatom. Sada je u Hrvatskoj dostupna i nova metoda liječenja za pacijente kojima konzervativno liječenje ne pomaže. Ova nova minimalno invazivna metoda liječenja putem injekcije specijalnog gela kroz kožu u sam oštećeni i bolesni disk, posebno je pogodna za pacijente s diskus hernijom kojima ne pomažu lijekovi niti fizikalna terapija nego i dalje trpe bolove. Također je pogodna i za pacijente koji nisu kandidati za klasični operativni zahvat ili ga ne žele. Proceduru s gelom izvodi liječnik specijalist za kralježnicu i minimalno invazivne zahvate.

Kako se provodi metoda Discogelom?

Procedura traje 20 do 40 minuta, izvodi se ambulantno u lokalnoj anesteziji, eventualno uz dodatak blagog sedativa. Pacijent leži potrbuške na stolu, ako se liječi prsna ili slabinska diskus hernija. Kod vratne kralježnice potreban je prednji pristup, te je pacijent na leđima. Pacijent je u lokalnoj anesteziji, budan i cijelo vrijeme komunicira sa liječnikom. Pod kontrolom rtg aparata, u strogo sterilnim uvjetima, liječnik ubrizgava gel kroz tanku iglu u bolesni disk. Ovaj specijalno formulirani gel pod nazivom DISCOGEL na bazi je alkohola, derivata celuloze i volframa. Djeluje tako da izaziva gubitak tekućine u središnjem dijelu diska, njegovoj jezgri, što dovodi do smanjenja pritiska na okolne spinalne živce unutar nekoliko sati do nekoliko dana. Gel popunjava puknuća unutar bolesnog diska. Sama hernija diska se smanjuje i povlači , čime se pacijent oslobađa dugotrajnih neugodnih bolova. Nakon procedure i odmora u trajanju od jednog do dva sata, pacijent se otpušta kući. Nije potreban ostanak u stacionaru niti provođenje fizikalne terapije nakon liječenja gelom.

DiscoGel je uspješan kod oko 70% pacijenata. Nakon procedure nema stvaranja ožiljka i ne dolazi do oštećenja okolnog tkiva kao kod klasične operacije.

Kako se radi o minimalno invazivnoj proceduri, oporavak je relativno brz. Neposredno nakon procedure pacijent može biti lagano ošamućen, zbog djelovanja lokalne anestezije i eventualno primljenih sedativa. Zbog toga se savjetuje da uz pacijenta bude odrasla osoba, koja će ga automobilom odvesti kući, jer se ne savjetuje taj dan upravljanje automobilom.

Nakon procedure se još može osjećati bol u području ubodnog mjesta, koja prolazi unutar nekoliko dana, a potpun oporavak nastupa unutar četiri do šest tjedana. Prvih tjedan dana treba izbjegavati sjedenje, duže stajanje i hodanje te vožnju automobilom koja traje neprekidno duže od 15 minuta. Preporuča se mirovanje u komfornom položaju (ležeći ili polusjedeći). Nakon 2-3 tjedna dozvoljene su lagane vježbe i istezanje, radi održavanja mišićnog tonusa. Ukoliko pacijent radi sjedeći posao, povratak na posao možete očekivati nakon dva do tri tjedna. Ukoliko radi fizički zahtjevniji posao, liječnik koji vodi pacijenta će odlučiti o vremenu povratka na posao.

Prednosti primjene DISCOGELA:

  • Gotovo bezbolni zahvat uz lokalnu anesteziju u trajanju od 20-40 min.
  • Zahvat se izvodi ambulantno, nema potrebe za ležanjem u bolnici,
  • Liječnik primjenjuje gel kroz kožu putem tanke igle uz preciznu RTG kontrolu ubrizgavanja
  • Mogućnost primjene na više diskova odjednom
  • Liječenje vratne (cervikalne), prsne (torakalne) ili slabinske (lumbalne) hernije diska
  • Pacijent odlazi kući 1-2 sata nakon procedure
  • Bez operativnog reza, bez ožiljka, bez oštećenja mišića i okolnih struktura
  • Brži oporavak i manje rizika u odnosu na klasičnu operaciju
  • Ne narušava stabilnost kralježnice
  • Financijski povoljnije rješenje od klasične operacije

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Ustanova za fizioterapiju u kući
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija