Endoskopija kralježnice

U proteklih 20 godina se značajno povećao broj ljudi koji imaju bolove kralježnice. Također, se pojačala razina i trajanje bolova kralježnice. Razlog tome je način života! Kralježnica je građena od kostiju, hrskavice i ligamenata koji su dodatno učvršćeni mišićima. Ako tome dodamo živčane strukure koje prolaze kroz kralježnicu, odlazimo do jasnog zaključka da je kralježnica poveznica gordnjeg i donjeg dijela tijela koja nam omogućuje pokretljivost. Većina bolesti kralježnice se liječe konzervativno, bez kirurškog zahvata. Međutim, ako bolovi traju duže od 2-3 mjeseca, ako se pojavila slobost ruku ili nogu, ako se pojavilo iskrivljenje kralježnice koje se pogoršava, onda je vjerovatno da je krirugija najbolji izbor liječenja. Danas je većinu operativnih zahvata na kralježnici moguće izvesti na minimalno invazivan način što je značajno poboljšalo rezultate i omogućilo pacijentima brži oporavak.

Opis i tijek zahvata

Endoskopija kralježnice je moderna tehnika koja omogućava kirurški zahvat bez značajnog oštećenja okolih struktura kralježnice i gubitka krvi. Endoskop je zapravo metalna cijev jako malog promjera na vrhu koje se nalazi kamera. To operatateru omogućuje dobro osvjetljenje, povećanje i mogućost da operativni zahvat izvede gledajući u ekran.

Kroz rezove kože koji su veličine svega nekoliko milimetara se do kralježnice uvodi endoskop.  Tako je moguće pristupiti na dublje strukture kralježnice bez oštećenja okolnih važnih struktura kao što su mišići, ligamenti i mali zglobovi kralježnice. Zahvat se izvodi u općoj ili spinalnoj anesteziji. Pacijent za vrijeme zahvata leži na trbuhu. Ovakvi zahvati prosječno traju oko 1h.

Indikacije

Najčešće bolesti kralježnice koje su pogodne za endoskopski pristup su hernija diska, stenoza lateralnog recesusa i foraminalna stenoza.

Oporavak

Pacijent se nakon endoskopskih zahvata kralježnice oporavlja jako brzo pa se kroz nekoliko tjedana može vratiti punom opsegu životnih aktivnosti.

Koje su prednosti endoskopske kirurgije kralježnice?

Za razliku od kalsičnih zahvata daju bolje razultate u smislu bržeg oporavka pacijenata, a nemaju trajnih posljedica koje su vezane za sam operativni pristup (veliki ožiljci kože, kronični bolovi na mjestu reza, slabost mišića, dugi oporavak).

Prednosti endoskopske kirurgije kralježnice su:

  • Izrazito mali rez kože 3-5mm
  • Nema rezanja mišića (tijekom pristupa mišići se razmiču)
  • Izrazito malo krvarenje
  • Kratki ostanak u bolnici (većima pacijenata se može otpustiti isti dan)
  • Manji rizik od infekcije
  • Brži oporavak
  • Kraće trajanje fizikalne terapije i brži povratak na posao
  • Jako mali ožiljci kože

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Ustanova za fizioterapiju u kući
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija