Laparoskopija

Laparoskopija je minimalno invazivna kirurška metoda kojom se vizualiziraju organi trbušne šupljine i male zdjelice. Ta metoda omogućava kirurzima  kroz male incizije na koži  trbuha da se postavi kamera (teleskop)  i radni instrumenti.

Često se koristi u dijagnostičke svrhe kao kod stanja upale slijepog crijeva, upalne zdjelične bolesti, endometrioze, te nekih tumora.

Operativna histeroskopija u ginekologiji  se koristi za:

 • Uklanjanje endometrioze
 • Operacija za poboljšanja fertiliteta
 • Uklanjanje cista jajnika
 • Uklanjanje mioma
 • Liječenju vanmaternične trudnoće
 • Histerektomije
 • Uklanjanju jajnika ili jajovoda zbog drugih indikacija
 • Uklanjanju zdjeličnih organa poradi tumora
 • Plastika maternice zbog defekta
 • Suspenzije ginekoloških organa kod prolapsa
 • Operacije stres inkontinencije
 • Uklanjanju priraslica
 • Druge indikacije

 

Indikacije za laparoskopiju: Svaka laparoskopija je rezultat konzultacije sa vašim ginekologom.  Tijekom konzultacija vaš liječnik će objasniti sve benefite i komplikacije zahvata.

Prednosti laparoskopije pred otvorenom kirurgijom:

 • manja trauma abdominalne stijenke i šupljine
 • manji rizik od krvarenja
 • manji postoperativni ožiljci
 • manji rizik od infekcija
 • kraći boravak u bolnici i kraći oporavak

 

Priprema za laparoskopiju: Vaš liječnik će vam dati informacije o pripremi za zahvat.  Također ćete imati i konzultaciju sa anesteziologom . Informacije kada treba prestati jesti i piti prije zahvata, kada stopirati određene lijekove, te zamjena određenih lijekova prije zahvata promjena antikoagulansa teme su o kojima će se razgovarati na preoperativnoj konzultaciji.

 

Kako se laparoskopija radi:  

Ukoliko se radi o dijagnostičkoj laparoskopiji cijeli proces traje od 30 do 60 minuta. Ukoliko se radi o operativnoj laparoskopiji operacija traje dulje.
Prva incizija je najčešće u predjelu vašega pupka te se uz pomoć igle ili troakara upumpava plin u vašu trbušnu šupljinu kako bi kirurg mogao lakše ući u vaš trbuh. Ovisno o pacijentu isto se može  učiniti pod direktnom vizualizacijom teleskopa. Ukoliko se preoperativno postavi sumnja na priraslice a da se reduciraju komplikacije ulaženja prvi vizualni troakar se može postaviti i na alternativnim mjestima.

Nakon postavljanja optičkog troakara postavi se laparoskop te se vizualizira abdominalna šupljina.

Radni troakari se postavljaju pod vizualnom kontrolom laparoskopa na tipičnim mjestima nisko na trbuhu. Postoje različite preferencije oko postavljanja radnih troakara ovisno o kirurgu. Radni troakari se koriste za instrumente  za daljnji tijek operacije. Kod dijagnostičke laparoskopije ponekad je nužno postaviti jedan radni troakar dok kod operativne minimum dva radna troakara. Cijela operacija se odvija vizualizacijom na monitoru.

Nakon završetka operacije troakari se vade pod kontrolom laparoskopa, te se ispušta plin iz abdominalne šupljine.

Nakon završetka operacije, pacijent će kratko vrijeme boraviti u sobi za oporavak te će se prebaciti na odjel. Većina pacijenta može biti otpuštena na dan zahvata ili dan poslije, ovisno o proširenosti zahvata i duljini trajanja anestezije.    Potpuni oporavak od operacije za dijagnostičku laparoskopiju se očekuje unutar 5 dana, dok operativna do 6 tjedana. Postoperativna bol se u većini slučajeva može tretirati sa paracetamolim ili Ibuprofenom.   Nakon operacije  je bitno da se pije dosta tekućine i zdrave hrane.  Nosite  kompresivne čarape ukoliko su vam preporučene te je poželjno kretati što se više može –  vježbati  stopalo i noge, rotirati nožni zglob  u krug dok se odmarate. Nakon operacije  rane držati suhima 24 sata, nakon čega je dozvoljeno  tuširanje u mlakoj vodi
(vruća voda može uzrokovati krvarenje rane). Nije preporučljivo se kupati u kadi prva 2 tjedna dok rane potpuno ne zacijele.  Nije preporučljivo voziti 48 sata, te letjeti unutar 48 sati od operacije, kao niti piti alkohol.

 

Poslije laparoskopije: Ukoliko pacijent se otpušta kući isti da isti ne smije voziti te mora si organizirati nekoga tko će vas odvesti kući. Umjerene vježbe se mogu izvoditi 7 dana nakon zahvata. Spolni odnosi se mogu početi ovisno o vrsti zahvata te se je potrebno konzultirati sa operaterom.

Ukoliko je tijekom zahvata  uklonjeno tkivo, isto se šalje na patohistološku analizu.

Na kontrolnom pregledu će se diskutirati nalazi patohistologije te o tome ovisi i daljnje liječenje.

 

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Fizikalna terapija za privatne korisnike
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Ortopedija Miškulin
Bukovačka 1 / +385 1 23 04 074 /
miskulin.ortopedija@arithera.hr

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a
Kardiologija
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / 
+385 1 2441 544

Centar za ljepotu i zdravlje kože
Dermatologija
Kraljevićeva 26, prizemlje +385 1 4466880

PJ Dubrovnik
Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Laparoskopija