vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

Liječenje deformiteta kralježnice

Primjenjujemo tri načina liječenja:

  1. Fizikalna terapija
  2. Neoperacijsko liječenje s ortozom
  3. Služi da u ranoj fazi skolioze spriječimo njezinu progresiju. Svjetska su istraživanja pokazala da je konačni rezultat liječenja ortozom poboljšanje od prosječno tek sedam stupnjeva. Prema tome, ortozu treba primijeniti rano u djetinjstvu, kad je kralježnica još savitljiva i kada ortozom zaustavljamo progresiju bolesti. Fizikalna terapija služi kao dodatno liječenje dugogodišnjem nošenju ortoza što traje po deset, petnaest godina, a ortoza se nosi i po 23 sata dnevno. Danas nastojimo u ranoj fazi predvidjeti rezultat liječenja ortozom, i kada zaključimo da je to gubitak vremena ili bespotrebno mučenje djeteta, primjenjujemo rane operativne zahvate.
  4. Operacijsko liječenje
  5. Indikacije za operaciju nisu vezane samo uz stupanj deformacije kralježnice, već i uz ono što skolioza može prouzročiti. Skolioze dovode do kroničnih bolova, mogu dovesti i do neuroloških ispada, a u ranoj životnoj dobi mogu dovesti do oštećenja rada srca i pluća. Optimalno vrijeme za definitivnu operaciju je raniji pubertet (od 12. do 15. god.). Preventivne operacijske zahvate radimo u ranoj dječjoj dobi kada ne možemo dočekati pubertet, odnosno kada ustanovimo da ortozom viže ne možemo kontrolirati krivinu te kada bi daljnje odgađanje operacije dovelo do ireverzibilnih promjena. Operacije skolioze u starijoj životnoj dobi (60+) nose 5% operacijskog mortaliteta. Postoje i specifične bolesti (neurofibromatoza) gdje liječenje deformacija kralježnice ima izuzetno visok neurološki rizik.

Neliječene skolioze dovode do estetske neprihvatljivosti te do posljedica koje je teže liječiti od same bolesti.

deformacije_kraljeznice deformacije_kraljeznice

Djevojčica Qendresa G. (14 god.) sa dijagnozom idiopatske skolioze od 140 stupnjeva operirana je u SB Arithera. Nakon 2 operativna zahvata postignuta je korekcija od oko 80%.