vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

Epidemiološki podaci kažu da je 9,5 posto svjetske populacije hendikepirano zbog križobolje, najčešće u najboljim radno aktivnim godinama, zbog čega znatan novac odlazi na bolovanja i različite oblike liječenja križobolja. Liječenje križobolje fizioterapijom uspješno je kod 20 do 30 posto bolesnika. A koje je rješenje za pacijente kod kojih fizioterapija ne postigne odgovarajući rezultat!?

UGRADNJA UMJETNOG DISKA Ova metoda omogućuje da se cijeli bolesni zglob izvadi i zamijeni umjetnim koji će stabilizirati kralježnicu, odstraniti “bolni supstrat”, očuvati pokretljivost i sačuvati susjedne segmente od dodatnog opterećenja.

Aritherin stručni tim kirurga predvođen prof. dr. sc. Vladimirom Kovačem, specijalistom ortopedije i voditeljem Odjela za rekonstruktivnu kirurgiju deformiteta kralježnice, jedini u Hrvatskoj i regiji izvodi operaciju ugradnje totalne endoproteze lumbalnog diska.

Indikacije za operaciju ugradnje umjetnog diska je križobolja koja usprkos terapiji traje neprekidno barem 6 mjeseci. Obradom je potrebno dokazati da se radi o boli koja potječe od degeneriranog diska. Najbolji rezultati postižu se kod mlađih, radno aktivnih pacijenata.

U slučaju da se operativni zahvat zamjene diska ne učini na vrijeme, posljedično disk i fasetni zglob budu potpuno uništeni i tada u obzir dolazi jedino fuzija tj. trajno ukočenje zgloba.

Fuzijom se kratkoročno može riješiti bol kod 50% pacijenata od čega 7 godina nakon operacije 30% pacijenata ima problem na susjednom nivou. Zbog toga, u slučaju ne mogućnosti izliječenja bolne kralježnice fizioterapijom i SPM metodama, naši vertebrolozi preporučuju ugradnju umjetnog diska. Nekoliko je razloga:
  • ugradnjom umjetnog diska čuva se gibljivost u navedenom nivou
  • čuvaju se susjedni nivoi od opterećenja
  • postiže se optimalni balans kralježnice u profilu
  • rehabilitacija je kratka, a povratak svakodnevnim aktivnostima brz
  • bavljenje aktivnim sportom moguće je 4 do 6 mjeseci od ugradnje umjetnog diska
  • uspješno se rješava najveći problem - a to je BOL