vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

Rame je najpokretljiviji zglob u tijelu, pokreti u ramenu mogu se izvoditi u svim smjerovima što omogućuje neometanu funkciju cijele ruke i obavljanje najsloženijih manualnih radnji, karakterističnih prvenstveno za čovjeka. Velika pokretljivost ramena moguća je zbog izrazito velikog kuglastog zglobnog tijela (glava nadlaktične kosti) i znatno manje čašice (glenoid). S druge strane, takav odnos zglobnih tijela značajno smanjuje stabilnost zgloba koja je gotovo u potpunosti ovisna o mekotkivnim statičkim stabilizatorima (ovojnica zgloba i ligamenti) i dinamičkim stabilizatorima (tetive i mišići) zgloba. Ako se ovaj kompleksan odnos zglobnih tijela i stabilizatora naruši, pojavljuju se oštećenja ligamenata, tetiva, mišića i hrskavice ramena.

Ozljede i oštećenja ramena česte su u svim dobnim skupinama. U adolescentskoj i mlađoj životnoj dobi zbog povećanih fizičkih zahtjeva i povećane elastičnosti stabilizatora ramena, nestabilnost je najčešća tegoba zbog koje se osobe javljaju liječniku. Kod profesionalnih sportaša u ovoj dobi česte su ozljede prenaprezanja rotatorne manžete i tetive bicepsa. U srednjoj i starijoj životnoj dobi javljaju se tegobe zbog ozljeda tetiva rotatorne manžete ili radi osteoartritisa ramena. Određena stanja, poput ozljeda tetive duge glave bicepsa i subakromijalnog sindroma sraza podjednako zahvaćaju mlađu i stariju populaciju.

Bol u ramenu i smanjenje ili gubitak funkcije glavni su simptomi zbog kojih osobe traže savjet i pomoć liječnika. Ukoliko se nakon pregleda ortopeda utvrde oštećenja u ramenu koja zahtjevaju operativno liječenje, svakako se preporuča učiniti artroskopski zahvat. Artroskopija ramena predstavlja minimalno invazivni zahvat kod kojeg se kroz nekoliko malih incizija veličine oko 5 mm uvodi kamera (artroskop) i sitni instrumenti u zglob ramena. Slika se prenosi na ekran visoke rezolucije i prikazuje uvećana nekoliko puta te se mogu uočiti i najsitnija oštećenja u zglobu. Za razliku od klasičnog otvorenog zahvata koji počinje rezom kože i stvaranjem traume tkiva zgloba, artroskopski zahvat ne stvara značajnu traumu tkiva i estetski je prihvatljiv. Također, artroskopom se može pristupiti u sve dijelove zgloba (tzv. 360° pogled) i izvan zgloba, dok se kod klasičnog otvorenog zahvata može pristupiti samo na dio zgloba neposredno ispod reza kože. Shodno tome, i mogućnost popravka oštećenja u ramenu je znatno slabija kod otvorenog zahvata u odnosu na artroskopski zahvat.

Danas se svi zahvati na ramenu, osim ugradnje umjetnog zgloba, mogu izvoditi artroskopskom tehnikom. Štoviše, artroskopija ramena predstavlja zlatni standard i najmoderniji pristup u operativnom liječenju ozljeda ramena, a zahvaljujući posebno dizajniranim instrumentima i implantatima, rezultati liječenja su bolji u odnosu na klasični otvoreni zahvat. Treba naglasiti da minimalno invazivni zahvat artroskopije ramena skraćuje boravak pacijenata u bolnici, omogućava raniji početak fizikalne terapije i brži oporavak.

Zbog svega navedenog u SB Arithera, naš tim za rame pod vodstvom dr. Maria Josipovića, uvijek će dati prednost artroskopskim zahvatima.

ShoulderArthroscopy 2019 09 09 014251 Josipovi   DrmedMario Still 005
Slika 1
Slika 2