vene 23.02.2015 beauty

dubrovnik banner

Za sve brojnije poklonice prirodnog looka, metode pomlađivanja i povećanja kvalitete kože koje se oslanjaju na vlastito tkivo i prirodne regeneracijske sposobnosti tijela sve su popularnije.

Među takvim se metodama svakako najviše ističe PRP (engl. Platelet Rich Plasma) – postupak koji koristi krvnu plazmu za regeneraciju kože i tkiva. Radi se o 100% prirodnoj,  sigurnoj i personaliziranoj staničnoj terapiji pomlađivanja kože vlastitom plazmom bogatom visoko koncentriranim trombocitima koji oslobađaju brojne faktore rasta. Oni potiču protuupalne procese te obnovu tkiva, sintezu fibroblasta, kolagena i hijaluronske kiseline. Koža je nakon tretmana hidratizirana, izgleda svježe i sjajno, ten je ujednačen, a bore su manje i pliće.

Tretman počinje s kemijskim pilingom koji pospješuje propusnost kože. Posebnom tehnologijom pripreme u potpuno zatvorenom i sterilnom Arthrex sistemu, iz krvi se izdvaja plazma. Korištenjem Top Quality tehnologije, neinvazivno i transdermalno plazma se prenosi u ciljanu razinu dermisa. Vađenje krvi najneugodniji je dio tretmana. Posebno programirani radiofrekventni elektroimpuls prolazno povećava propusnost tkiva te se plazma ciljano ubrizgava točno tamo gdje je potrebno – u područje lica, vrata, dekoltea i nadlanica. To je prvi takav uređaj za neinvazivni PRP u Hrvatskoj i isključuje ubrizgavanje pomoću igle. Nema neugodnih uboda, oštećenja na koži, podlijeva i bolova. Tretman traje 30 minuta, a s pripremama tj. vađenjem i preradom krvi maksimalno 1 sat. Vadi se 15 ml krvi, od čega se dobiva 6 do 8 ml plazme. Aplikacija plazme je jednostavna, sigurna i provodi se u potpuno sterilnim uvjetima. S obzirom na to da se radi o autolognoj terapiji, ne postoji rizik za infekcije niti za pojavu bolesti koje se prenose krvlju. Krv se centrifugira kako bi se dobila plazma bogata trombocitima. Tretman je opuštajući i nakon njega nije potreban oporavak.

S protokom vremena koža je sve ljepša Početno se, ovisno o indikaciji i općem stanju kože, radi do 3 tretmana u razmaku od 3 do 4 tjedna. Odmah nakon tretmana koža poprima drugačiji izgled i kvalitetu, rezultati svakim danom postaju sve bolji, a učinci PRP tretmana postaju najvidljiviji nakon 2 mjeseca.  Rezultati  traju do 18 mjeseci i nakon toga se savjetuje 1 tretman održavanja godišnje.

Zadnjih nekoliko godina PRP metoda postala je pravi boom u svijetu estetike, a koristi se u brojne svrhe:  pomlađivanje lica, vrata, dekoltea i šaka;  poboljšanje izgleda i kvalitete kože; smanjivanje bora, ožiljaka, pora; smanjivanje strija; smanjivanje ožiljaka od akni; naglašavanje i blago do umjereno povećavanje usana; korekcija podočnjaka, vrećica ispod očiju i tamne pigmentacije podočnjaka; skraćivanje oporavka i poboljšanje rezultata nakon laserskih tretmana, estetskih operacija ili povreda; smanjivanje celulita; poticanje rasta kose i za brojne druge indikacije ….

PRP se osim za pomlađivanje kože, koristi u terapiji alopecije, za stimulaciju rasta kose. Pomoću tankih iglica PRP se aplicira u regije gdje je kosa prorijeđena. Nakon aktivacije, trombociti iz plazme otpuštaju faktore rasta koji stimuliraju folikul kose na rast, te potiču stvaranje novih krvnih žila važnih za dotok kisika i hranjivih tvari u folikul. Djelujući na matične stanice u folikulu kose, potiču njihovu proliferaciju i diferencijaciju uz nastajanje novih folikula, te kosa postaje gušća i čvršća. Time se ujedno sprječava i novo ispadanje kose. PRP metoda koristi se u terapiji androgene alopecije, kružnog ,te difuznog ispadanja kose, a idealni kandidati su oni koji su tek počeli gubiti kosu. Kao dodatna terapija tijekom transplantacije kose, PRP pridonosi boljem održavanju i preživljavanju transplantiranih folikula. Ovisno o indikaciji, te kako bi se postigli što bolji rezultati, preporučeno je terapiju ponoviti 3-5 puta, svaka 2-4 tjedna.

Ugodno, brzo i 100% prirodno PRP tretman u Specijalnoj bolnici Arithera provodi doc.dr.sc. Krešimir Martić, dr. med., specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije uz asistenciju educiranih kozmetičarki. Prije PRP tretmana lica, blagim kemijskim pilingom odstranjuje se površinski sloj kože što je izvrsna priprema za bolje prodiranje plazme u kožu. Odmah nakon vađenja, krv se prerađuje s ciljem izolacije najvrjednijih sastojka krvi – plazme bogate trombocitima. Uz pomoć medicinske tehnologije, radiofrekventnim elektroimpulsom prolazno se povećava propusnost tkiva te se plazma ciljano i neinvazivno ubrizgava u područje lica, vrata i dekoltea. Nakon PRP tretmana, na tretiranu površinu kože nanosi se maska koja osigurava potpunu apsorpciju i dublje prodiranje PRP-a u dermis. Maska pojačava rezultate PRP-a. Koža je nakon tretmana vidno osvježena, elastična, glatka, sjajna i putena, a sve zahvaljujući vlastitom tkivu bez dodataka kemijskih sastojaka. S protokom vremena, faktori rasta sve više potiču proizvodnju novog kolagena, te vidno pomlađuju kožu i uklanjaju znakove starenja.

Photo PRP
Prp Fotografija
 

LIPOFILING

Lipofiling ili lipotransfer je zahvat tijekom kojeg se vlastitim masnim stanicama popunjavaju udubljenja na tijelu, nastala uslijed procesa starenja ili nekih ozljeda i operacija.

Masno tkivo uzima se posebnim kanilama iz područja gdje ga ima najviše; iako je najčešće mjesto uzimanja donji dio trbuha ili područje bedara. Nakon obrade, homogenizirane masne stanice vraćaju se u određene dijelove lica u svrhu povećanja obraza, korekcije bora oko usana, povećanja usana, te korekcije nepravilnosti lica ili ožiljaka. Masnim stanicama u jednom je zahvatu moguće pomladiti i cijelo lice, tzv. volumetrijski face-lifting.

Masne stanice s vremenom poprimaju oblik i kvalitetu masnog tkiva područja u koje se vraćaju, a kako bi poboljšalji njihovo preživljavanje i trajni opstanak na mjestu aplikacije, u SB Arithera koristimo tehniku miješanja masnih stanica s vlastitim matičnim stanicama iz masti i PRP-om.  Matične stanice potiču procese obnove tkiva i pomlađivanja tretiranog područja, a PRP jamči dugotrajnost rezultata.

Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji, a s obzirom da se radi o vlastitim masnim stanicama ne postoji rizik reakcije na strano tkivo. Postupak je trajan, siguran i učinkovit, a rezultati djeluju prirodno.

Najčešća područja aplikacije:

  • Obrazi
  • Usne
  • Nazolabijalne bore
  • Sitne bore oko očiju i iznad usana
  • Cijelo lice – volumetrijski face-lifting