Specijalistički pregled

Liječimo sve bolesti kralježnice. Javite se i dogovorite specijalistički pregled kralježnice kod vrhunskih liječnika bez liste čekanja.

Specijalističke preglede u Centru za bolesti i ozljeda kralježnice Specijalne bolnice Arithera provode liječnici specijalisti:

  • mr. sc. Dražen Kvesić, dr.med., specijalist kirurg, voditelj Aritherinog Centra za kralježnicu
  • prof. dr. sc. Vladimir Kovač, dr. med., specijalist ortopedije, voditelj Odjela za rekonstruktivnu kirurgiju deformiteta kralježnice
  • prim. dr. sc. Vide Bilić, dr. med., specijalist opće kirurgije, specijalist ortopedije i traumatologije

Od bolesti kralježnice u Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba što našu zemlju smješta u sam europski vrh po oboljenju koje drastično smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života. Među oboljelima ima razlika, ali svi prolaze kroz teško životno razdoblje bez obzira na to je li riječ o trncima i osjećaju ukočenosti, reskoj boli u leđima pri dizanju iz kreveta, ukočenom vratu ili potpunoj ukočenosti uz jake bolove koje ne smanjuju niti analgetici. Bolovi dramatično oštećuju kvalitetu života.

Kada je riječ o tome odakle uopće potječe bol karakteristična za križobolju, postoji nekoliko glavnih izvorišta: među kralježnični diskovi i zglobovi kralježnice, sakroilijakalni zglobovi, živci koji prolaze kroz kralježnicu i mišići oko kralježnice.

Jedan od najvećih zahtjeva koji se postavlja liječnicima da kod svake pojedine osobe koja se žali na bolove u kralježnici utvrde koje je glavno ishodište i koja je to struktura kralježnice ili oko nje glavni generator boli. To je neophodan prvi korak u postavljanju prave dijagnoze i pronalaženju odgovarajuće metode liječenja.

Postavljanje dijagnoza bolesnika s križoboljom

Postavljanje dijagnoze bolesnika s križoboljom započinju iscrpnom anamnezom, kliničkim pregledom, potom slijede laboratorijska i radiološka dijagnostika. Kod sumnje na neurološka oštećenja radi se elektromioneurografija (očitavanje električnih mišićnih impulsa). Dijagnostika je posljednjih godina uvelike poboljšana uporabom kompjutorizirane tomografije (CT) i magnetske rezonance (MR), koje omogućuju detaljan prikaz kralježnice i sadržaja u njenom kanalu. I na kraju, često je potrebno preciznim dijagnostičkim blokadama odrediti točan izvor boli, a što je osobito važno za efikasno i ciljano liječenje.

Specijalistički pregled prvi je korak Vašeg liječenja u Specijalnoj bolnici Arithera. Ako već imate povijest bolesti i medicinsku dokumentaciju (nalaze i snimke), ponesite ju sa sobom na pregled. Nakon pregleda učiniti ćete dodatnu dijagnostiku ako to bude potrebno.

Nakon prvog pregleda liječnik specijalist savjetovat će Vam mogućnosti liječenja koji je prilagođen konkretnom slučaju, dijagnozi i ostalim aspektima Vašeg zdravstvenog problema.

Specijalistički pregled za SPM metode liječenja

Pacijenti zainteresirani za minimalno invazivne SPM metode liječenja, sve informacije mogu saznati od našeg liječnika, dr. Kvesića na prvom pregledu. Neophodno je da na pregled donesete svu medicinsku dokumentaciju o dosadašnjem liječenju kralježnice i sve snimke radiološke obrade kralježnice (RTG, CT, MR), ukoliko ih imate. Nakon pregledu dogovarate i termin zahvata, koji mogu biti terapijski ili, ukoliko je potrebno, dijagnostički.

Ukoliko niste iz Zagreba, moguće je dogovoriti termin pregleda i zahvata u jednom danu kako ne bi više puta trebali dolaziti u Zagreb. Molimo da prilikom naručivanja djelatniku Specijalne bolnice napomenete takvu mogućnost, kako bi  za Vas rezervirali dovoljno vremena.

Specijalistički pregled za pacijente sa skoliozom

Pacijenti s deformacijama kralježnice poput skolioze, sve informacije o mogućem liječenju u SB Arithera mogu saznati od našeg liječnika, prof. dr. sc. Vladimira Kovača, voditelj Odjela za rekonstruktivnu kirurgiju deformiteta kralježnice. Neophodno je da na pregled donesete svu medicinsku dokumentaciju o dosadašnjem liječenju i sve snimke radiološke obrade kralježnice (RTG, CT, MR), ukoliko ih imate.

Preglede možete napraviti uz uputnicu HZZO-a, uz policu zdravstvenog osiguranja preko neke od osiguravajućih kuća s kojima surađujemo ili privatno, uz plaćanje.

Za rezervaciju termina pregleda nazovite 01/2304074 ili kliknite na Rezervirajte termin.

Potražite drugo mišljenje kod nas

Ako donosite odluku o tome da se podvrgnete operativnom zahvatu na kralježnici, donosite važnu odluku u svom životu. O toj odluci možda ovisi kvaliteta vašeg budućeg života.

Zdrav razum govori da nitko ne bi trebao ići na operaciju kralježnice na osnovu mišljenja samo jednog liječnika. Na sreću, danas postoji puno različitih metoda liječenja bolne kralježnice i puno različitih operativnih zahvata, manje ili više invazivnih. Pacijenti nikad o tome ne znaju dovoljno a niti svi liječnici ne znaju sve mogućnosti liječenja koje stoje na raspolaganju. Zato drugo mišljenje treba potražiti od neovisnog, iskusnog spinalnog kirurga, koji poznaje sve metode konzervativnog i kirurškog liječenja bolesti kralježnice i koji će pacijentu moći predložiti onu metodu koja je za njega najbolja.

mr.sc. Dražen Kvesić, dr. med
mr.sc. Dražen Kvesić, dr. med., specijalist kirurg - vertebrolog

Upravo takvo, kompetentno drugo mišljenje, možete dobiti u Specijalnoj bolnici Aritera. Liječnik Dražen Kvesić je spinalni kirurg sa dugogodišnjim iskustvom u kirurgiji kralježnice, ali kirurg koji radi i druge, manje invazivne metode u liječenju bolesti kralježnice.

Naš moto je da „operaciju kralježnice treba izbjeći kada god se to može, a kvalitetno napraviti onda kada se mora“.

Kada trebate potražiti drugo mišljenje u svezi bolesti kralježnice:

  • ukoliko ste dobili preporuku za operaciju kralježnice. Operacija kralježnice je preozbiljna stvar da biste se na nju odlučili samo na osnovi jedne preporuke. Dakle, uvijek prije definitivne odluke o operaciji kralježnice zatražite i drugo mišljenje
  • ako želite izbjeći operaciju kralježnice a Vaš kirurg smatra da je to Vaša jedina opcija
  • ukoliko imate saznanja da postoji i drugačiji, bolji ili manje invazivan način liječenja od onog kojeg vam je preporučio vaš kirurg, svakako potražite i drugo mišljenje
  • ukoliko ste već bili na operaciji kralježnice koja nije uspjela, a predlaže Vam se nova operacija, obavezno tražite drugo mišljenje. Ukoliko je prva operacija ispravno učinjena a nije dala rezultata, najčešće se radi o pogrešnoj indikaciji za operaciju. Ne idite na drugu operaciju prije nego što potražite drugo mišljenje, jer zaista riskirate ozbiljne zdravstvene probleme u budućnosti i mogući invaliditet.
  • u nekim situacijama će Vaš kirurg, prije nego što se odluči za operaciju, i sam zatražiti drugo mišljenje od drugog kolege. U takvoj situaciji, poslušajte Vašeg kirurga i dođite u Specijalnu bolnicu Aritera po drugo mišljenje.
  • osim u slučaju operacije kralježnice, drugo mišljenje trebate zatražiti i ako imate jake bolove a lijekovi i fizikalna terapija Vam ne pomažu ili ako niste zadovoljni sa dosadašnjim načinom liječenja Vaših tegoba sa kralježnicom

Svakako, najbolji način da dobijete drugo mišljenje, je da odete na pregled iskusnom spinalnom kirurgu, sa svim nalazima i snimkama koje imate u vezi bolesti kralježnice. Zato, ako ikako postoji mogućnost da odete na pregled, nemojte ga propustiti, jer je to najbolji i najsigurniji način da dobijete kompetentno drugo mišljenje.

Ukoliko iz bilo kojeg razloga nemate mogućnost otići na pregled spinalnom kirurgu, u Specijalnoj bolnici Arithera možete dobiti drugo mišljenje putem interneta ili poštom. Sve što trebate učiniti je da elektroničkom poštom ili telefonom uputite zahtjev za drugo mišljenje sa Vašim brojem telefona za kontakt. U najkraćem mogućem roku dr. Kvesić će Vas nazvati i dati će Vam detaljne upute o nalazima i dokumentaciji koju trebate poslati poštom, a koja je neophodna za donošenje najbolje moguće odluke.

Cijena ekspertize i davanja drugog mišljenja je 500,00 kuna i uplaćuje se na račun Specijalne bolnice:

IBAN: HR5023600001101716934

SWIFT: ZABAHR2X

U roku ne dužem od dva tjedna, poštom ćete primiti nalaz drugog mišljenja, uz povrat sve Vaše dokumentacije.

Rezervirajte termin

Po primitku vašeg upita kontaktirat ćemo Vas u najkraćem mogućem roku

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni smo prihvatiti kolačiće u skladu s našim pravilima o kolačićima.

KONTAKT

Bukovačka 1 /
10 000 Zagreb /
+385 1 23 04 074 /
arithera@arithera.hr

Ustanova za fizioterapiju u kući:
Bukovačka 1 / +385 1 2441 544 (kućni 02)

Fizikalna terapija uz uputnicu HZZO-a:
Kraljevićeva 26/1
(Centar Maksimir) / +385 1 2441 544

Kardiologija:
Kraljevićeva 26/1 (Centar Maksimir) / +385 1 2441 544

Fizikalna terapija za privatne korisnike:
Petrova 128 / +385 1 444 0074

Centar za ljepotu i zdravlje kože:
Kraljevićeva 26 / +385 1 4466880

PJ Dubrovnik:
 Masarykov put 1a, Dubrovnik/ +385 20 440044

Rezervacija termina pregleda > Vertebrologija