vene 23.02.2015 beauty

Sam klinički pregled i radiološka obrada kralježnice često nisu dovoljni da bi se degenerirani disk mogao proglasiti uzrokom križobolje. Naročito se to odnosi na situacije kada postoji više bolesnih diskova, a samo neki od njih su bolni. Tada pomoću diskografije nađemo onaj disk ili diskove koji su generator križobolje, i njih liječimo odgovarajućim metodama.

Međukralježnični diskovi nalaze se između koštanih trupova kralježaka vratne, prsne ili slabinske kralježnice i služe kao amortizeri kod opterećenja i kretnji kralježnice. Građeni su od želatinozne jezgre i fibroznog prstena. Već nakon tridesete godine života počinje njihova degeneracija i tada oni mogu postati uzrok bolova kod križobolje ili išijasa.

Diskografija se radi u lokalnoj anesteziji, eventualno uz blagu sedaciju. Igle se, uz pomoć rtg aparata, uvedu u sredinu diskova, najčešće u 3 ili 4 slabinska diska. Potom se kroz iglu aplicira određena količina kontrastnog sredstva koje može ili ne mora dovesti do tipičnih bolova u križima. Čim osjetite bol koja je po karakteru identična onoj boli koju inače trpite, signalizirajte to liječniku kako bi prestao s aplikacijom kontrasta. Ujedno se na RTG aparatu prati oblik kontrastnog sredstva i njegovo širenje i na osnovu toga se donosi zaključak o stupnju degeneracije diska.

Nakon diskografije, 30-ak minuta ćete mirovati i nakon toga biti otpušteni kući.

Informacije koje se dobiju ovom pretragom važne su Vašem liječniku kako bi mogao odrediti koji su diskovi odgovorni za križobolju i koja metoda liječenja je najprikladnija.