vene 23.02.2015 beauty

Dijagnostička blokada fasetnih zglobova izvodi se na vratnoj ili slabinskoj kralježnici, i to kod pacijenata kod kojih se na osnovu kliničkog i radiološkog pregleda posumnja da su fasetni zglobovi generator križobolje ili vratobolje.

Fasetni zglobovi, neki ih još nazivaju mali ili zigapofizealni zglobovi, parni su zglobovi na stražnjoj strani kralježnice koji povezuju vratne, prsne ili slabinske kralješke i omogućavaju kretnje kralježnice. Zbog degenerativnih promjena, fasetni zglobovi mogu biti uzrok bolova u području kralježnice, a česti su uzrok bolova u pacijenata starije životne dobi.

Ova blokada je vrlo korisna i za pacijenta jer mu pokazuje u kolikoj mjeri su za bolove odgovorni fasetni zglobovi i što može očekivati od terapijske intervencije, tj. radiofrekventne neuralne ablacije fasetnih zglobova. Osim dijagnostičke blokade, ne postoji druga klinička metoda koja će sa sigurnošću detektirati fasetne zglobove kao uzročnike križobolje ili bolova u području vratne kralježnice.

Ova dijagnostička intervencija izvodi se pod kontrolom rtg aparata tako da se vrh tanke spinalne igle dovede u neposrednu blizinu živca koji provodi bolne podražaje iz zgloba. Nakon provjere pozicije igle davanjem kontrasnog sredstva i davanja male količine lokalnog anestetika, križobolja ili vratobolja brzo se smanjuje, već nakon nekoliko minuta, ukoliko je uzrokovana bolnim fasetnim zglobovima. Ukoliko nema smanjenja bolova, treba tražiti drugi uzrok bolova. Treba naglasiti da je ovo dijagnostička a ne terapijska intervencija i da smanjenje bolova traje onoliko dugo koliko traje djelovanje lijeka, najčešće nekoliko sati, rijetko duže od toga.

Intervencija traje oko 45 minuta, ovisno o broju zglobova za blokadu. Nakon kratke opservacije od 30-ak minuta, slijedi procjena učinka blokade i pacijent se otpušta kući. Sljedećih tjedan dana pacijent vodi dnevnik boli i potom dolazi na kontrolni pregled radi odluke o daljnjem liječenju.