vene 23.02.2015 beauty

Kirurgija kralježnice

U slučaju da konzervativno liječenje i SPM procedure na kralježnici nisu vaša opcija liječenja i ukoliko je operacija prvi izbor u liječenju, biti će Vam preporučen operativni zahvat na kralježnici. Spinalni kirurzi u Specijalnoj bolnici Arithera iskusni su i imaju dugogodišnje iskustvo u operativnom liječenju bolesti kralježnice. Operacija će Vam biti preporučena samo onda ako smo sigurni da je to za Vas najbolja opcija u tom trenutku.

U Specijalnoj bolnici Arithera radimo minimalno invazivne zahvate i klasične operativne zahvate na lumbalnoj kralježnici:

  • Lumbalna mikrodiscektomija
  • Dekompresija lumbalnog kralježničnog kanala (laminektomija i laminoforaminotomija)
  • Stražnja fuzija lumbalne kralježnice (instrumentirana i neinstrumentirana)
  • Stražnja fuzija sa interkorporalnom fuzijom (PLIF, TLIF)
  • Kombinirani zahvati dekompresije i fuzije slabinske kralježnice
  • Ugradnja interspinoznih stabilizatora
  • Vertebroplastika
  • Revizijske operacije lumbalne kralježnice

skolioza skolioza

Revizijski operativni zahvati, odnosno zahvati na već ranije operiranom dijelu kralježnice, naročito su zahtjevni i bremeniti komplikacijama. Stručni tim Specijalne bolnice Arithera ima veliko iskustvo u takvim zahvatima. Možete biti sigurni da će Vam revizijski operatini zahvat biti preporučen samo ukoliko za to postoji dobar razlog i da će Vam zahvat biti učinjen na najbolji mogući način.

Svi implantati koji se ugrađuju u kralježnicu najbolji su implantati koji danas postoje na tržištu.

Nakon operacije kralježnice, potrebno je od jedan pa do nekoliko dana provesti na bolničkom odjelu Specijalne bolnice, ovisno o vrsti operacije. Osim rane postoperativne rehabilitacije i ambulantne fizikalna terapije i rehabilitacije, kod nas je moguće provesti i rehabilitaciju kroz duže vrijeme, što može zamijeniti odlazak u toplice. Detaljne upute dobit ćete od Vašeg kirurga.

NOVOST za sve pacijente koji se odluče za operativni zahvat na kralježnici u Specijalnoj bolnici Arithera je program tzv. „prehabilitacije“, odnosno svojevrsne pripreme pacijenta za operaciju. Program traje 6-8 tjedana prije operacije, za koje vrijeme posebnim, individualno prilagođenim vježbama i dijetetskim mjerama pacijent maksimalno popravi funkcionalni kapacitet svog organizma i posebno kralježnice. To smanjuje učestalost postoperativnih komplikacija, skraćuje boravak u bolnici, ubrzava postoperativnu rehabilitaciju i povratak pacijenta svakodnevnim aktivnostima.

Jedna od najčešćih, ako ne i najčešća degenerativna bolest kralježnice mlađe i srednje dobi, je hernija (protruzija, ekstruzija) lumbalnog diska. Ogromna većina hernija diska liječi se bez operacije: lijekovima protiv bolova, fizikalnom terapijom i epiduralnim steroidnim injekcijama.

Jedna od najčešćih degenerativnih bolesti starije životne dobi je lumbalna stenoza, ili suženje kralježničnog kanala u slabinskom dijelu kralježnice. Zbog zadebljanja zglobova kralježnice, okolnih ligamenata i izbočenja diska, kralježnični kanal biva sužen i živci unutar kralježničnog kanala pritisnuti. To rezultira sa križoboljom, bolovima u nogama i kratkom hodnom prugom.

Spondilolisteza je degenerativna bolest kralježnice, kada iz raznih razloga jedan kralježak klizne prema naprijed u odnosu na kralježak ispod. Kod 95% pacijenata nastaje na donjim lumbalnim kralješcima.