vene 23.02.2015 beauty

Jedna od najčešćih degenerativnih bolesti starije životne dobi je lumbalna stenoza, ili suženje kralježničnog kanala u slabinskom dijelu kralježnice. Zbog zadebljanja zglobova kralježnice, okolnih ligamenata i izbočenja diska, kralježnični kanal biva sužen i živci unutar kralježničnog kanala pritisnuti. To rezultira sa križoboljom, bolovima u nogama i kratkom hodnom prugom. Bolesnici sa lumbalnom stenozom tipično mogu hodati od nekoliko desetaka pa do 200-300 metara prije pojave bolova. Tada moraju zastati i odmoriti nekoliko minuta, najbolje u sjedećem položaju, da bi mogli nastaviti dalje.

Ovisno o stupnju suženja kralježničnog kanala i dužini hodne pruge, lumbalna stenoza se dijeli na blaži, srednje teški i teški oblik. Blaži i srednje teški oblici lumbalne stenoze mogu se liječiti bez operacije: lijekovima protiv bolova, fizikalnom terapijom i epiduralnim steroidnim injekcijama.

Kod najtežeg oblika ili tzv. apsolutne lumbalne stenoze, fizikalna terapija i ostale metode neoperativnog liječenja ne daju gotovo nikakve rezultate i jedini učinkovit način liječenja je operativni zahvat.

U Specijalnoj bolnici Arithera radimo dvije vrste operacijskog liječenja lumbalne stenoze:

  • minimalno-invazivni zahvat ugradnje tzv. interspinoznog implantata i
  • klasični dekompresijski operativni zahvat, sa ili bez stabilizacije kralježnice

Da biste saznali jeste li kandidat za operaciju i ako jeste, koja bi operacija imala najbolje rezultate, javite se na pregled kod spinalnog kirurga.

Intervencije izvodi međunarodno poznati ekspert i voditelj Aritherinog Centra za bolesti kralježnice mr.sc. Dražen Kvesić, dr.med., specijalist kirurg, ujedno i najzaslužniji za uvođenje ovih inovativnih tehnika u liječenju bolne kralježnice u Hrvatsku.