vene 23.02.2015 beauty

Jedna od najčešćih, ako ne i najčešća degenerativna bolest kralježnice mlađe i srednje dobi, je hernija (protruzija, ekstruzija) lumbalnog diska. Ogromna većina hernija diska liječi se bez operacije: lijekovima protiv bolova, fizikalnom terapijom i epiduralnim steroidnim injekcijama.

Ipak, mali broj pacijenata nema koristi od neoperativnog liječenja i neizbježan je operativni zahvat.

Dva su razloga za operaciju hernije lumbalnog diska. Prvi je neurološki deficit, odnosno slabost stopala, a u ekstremnim i rijetkim slučajevima i poteškoće sa kontrolom mokrenja i stolice. Ukoliko niste u mogućnosti stajati na peti ili na prstima bolne noge (stopalo Vam „propada“), morate se odmah javiti liječniku, koji će poduzeti nužne dijagnostičke pretrage i uputiti Vas kirurgu za kralježnicu. Operaciju treba obaviti što prije, najbolje u prvih nekoliko dana nakon pojave neurološkog deficita.  

Drugi, i daleko najčešći razlog za operaciju jesu jaki bolovi. Ukoliko Vam bolovi u nozi traju dulje od 3 mjeseca i ne prolaze nakon uzimanja lijekova protiv bolova, fizikalne terapije i epiduralne steroidne injekcije, vrijeme je da potražite pomoć kirurga.

U Specijalnoj bolnici Arithera radimo nekoliko minimalno invazivnih zahvata u liječenju hernije diska te klasičnu mikrodiscektomiju, koja još uvijek predstavlja „zlatni standard“ u operativnom liječenju hernije lumbalnog diska. Najavljujemo i skori početak endoskopskih operacija protruzije diska.

Ukoliko ste zainteresirani za operacijsko liječenje kralježnice, obratite se u Specijalnu bolnicu Arithera. Naš kirurg za kralježnicu dati će Vam detaljne informacije o mogućnostima operativnog liječenja bolesti kralježnice. 

hernija_diska hernija_diska

Intervencije izvodi međunarodno poznati ekspert i voditelj Aritherinog Centra za bolesti kralježnice mr.sc. Dražen Kvesić, dr.med., specijalist kirurg, ujedno i najzaslužniji za uvođenje ovih inovativnih tehnika u liječenju bolne kralježnice u Hrvatsku.