UGFS – zahvat trajnog i bezbolnog uklanjanja proširenih vena pjenom izuzetno uspješno izvodimo od 2008 godine. Od 09/2012 moderniziran je i usavršen u našoj specijalnoj bolnici prema najsuvremenijim standardima Britanskog instituta za vene (BVI).

Bolest proširenih vena kao izrazito česta bolest najčešće je uzrokovana nasljeđem (genetski faktor) temeljenim na slabosti tj. bolesti vezivnog tkiva koja pogađa stjenke vena kao i njihove zaliske. Venski zalisci sprečavaju vraćanje krvi u gravitacijskom, stojećem položaju čime održavaju normalnu funkciju zdrave vene – povratak krvi u srce i pluća. Današnji moderni stil života nameće dugotrajna stajanja, sjedenja, opterećenja – ukratko pasivna i aktivna stanja koje svako ponaosob i na svoj način remeti funkciju zdravih vena. Na venama se tako i bez faktora nasljeđa razvija niz bolesnih stanja sa krajnjim rezultatom pojave variksa – proširenih vena.

Poremećaj funkcije zalistaka vena rezultira pojavom proširenih vena sa različito izraženim simptomima; od osjećaja peckanja uzduž vene, napetosti i težine u nogama, oticanja gležnjeva i potkoljenica do bolnosti i krajnjeg izražaja kronične venske insuficijencije (promjene boje kože u tamno ljubičastu sa tendencijom stvaranja rana – venskih ulkusa). Zbog progresivne tendencije razvoja bolesti neophodno je pravovremeno prevenirati razvoj krajnjih stadija bolesti.

Uzevši u obzir sve preporuke svjetskih stručnjaka za vene, od 2008. godine UGFS postaje vodećom metodom izbora u tretiranju proširenih vena. U svom razvoju UGFS se svakim danom usavršava i veliko nam je zadovoljstvo ponuditi najnovija znanja i vještine preuzete od Britanskog instituta za vene (The British Vein Institut), kao i jednog od vodećih svjetskih stručnjaka dr. Philiph Colaridge Smitha.

Od devetog mjeseca 2012. godine u specijalnoj bolnici Arithera primjenjujemo unaprijeđenu UGFS metodu liječenja sa poboljšanim sastavom pjene i inovacijom u njenoj pripremi i tehnici aplikacije.

Zašto UGFS metoda u specijalnoj bolnici Arithera?

 • najmodernija metoda liječenja vena proglašena metodom izbora od strane najvećih svjetskih eksperata te predsjednika Britanskog instituta za vene, dr. Coleridge Smitha
 • jedini u Hrvatskoj primjenjuje najnoviju UGFS metodu liječenja (09/2012) koristeći jedinstveni sastav pjene sa inovacijama u njenoj pripremi, tehnici i tehnologiji aplikacije
 • dr.med. Zlatko Čačić prvi je licencirani hrvatski stručnjak za primjenu ove NOVE, MODERNIZIRANE metode od strane Britanskog instituta za vene, vodeće svjetske institucije u oblasti flebologije
 • uklanjanje proširenih vena sa minimalnom mogućnošću recidiva (povrata)
 • odsustvo mogućih komplikacija koje su uobičajene za klasične zahvate
 • bezbolno liječenje uz izostanak rezova , modrica ili oštećenja na koži
 • vraćanje svakodnevnim životnim aktivnostima neposredno nakon zahvata
 • mogućnost obavljanja zahvata tijekom cijele godine i u ljetnim mjesecima
 • kontinuiran monitoring i kontakt sa liječnikom i nakon zahvata
 • konstantna suradnja sa The British Vein Institute u cilju daljnjeg usavršavanja metode
 • 6 godina iskustva u primjeni UGFS metode uz izuzetan broj zadovoljnih pacijenata

Kako se UGFS metoda provodi?

Pod kontrolom UZV dopplera, uz eventualnu lokalnu anesteziju, putem igle ili kanile u ciljanu venu, kao i pritoke (varikse) ubrizgava se pjena puneći glavnu površnu natkoljeničnu ili stražnju potkoljeničnu venu odgovornu za pojavu proširenih vena i variksa. Variksi se također pažljivo pune pjenom poštujući principe rada i mjere sigurnosti. Pjena djeluje trenutno što dovodi do sljepljivanja stjenki vena i variksa koje potom „nestaju“ razgrađujući se i pretvarajući u vezivno tkivo. Bolesna vena nestaje a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene. Za usporedbu, kirurškim zahvatom se iste vene „čupaju“ i odstranjuju ostavljajući postkirurške ožiljke kao i oštećenja tkiva, moguće lezije, oštećenja perifernih živaca itd. Potrebno je naglasiti da se UGFS metoda provodi za proširene male safenozne vene promjera ušća do 10 mm, a za velike vene promjera ušća do 14mm. Za proširenja iznad ovih parametara UGFS metoda je manje djelotvorna, stoga preporučujemo klasičnu kiruršku metodu koju također izvodimo u našoj specijalnoj bolnici.

Kakav je osjećaj tijekom tretmana i koji su učinci liječenja?

Sama punkcija tj. ulazak u venu je tek minimalno osjetljiv, a uz primjenu lokalne anestezije i bezbolan. Ubrizgavanje pjene uglavnom je bezbolno uz mogućnost blagog peckanja koje se može pojaviti i nakon nekoliko minuta. Neposredno pri primjeni pjene ranije rijetke primijećene pojave blagog nadražaja na kašalj ili blagog stezanja u prsima, novim moderniziranim načinom pripreme pjene svedene su na minimum.

Kompresija i što slijedi nakon primjene UGFS metode?

Nakon UGFS zahvata, primijeniti ćemo blagi kompresijski zavoj i navući adekvatnu vensku kompresijsku čarapu. Prema izražajnosti venskih proširenja – variksa određuje se vrijeme nošenja zavoja i čarape. Prosječna dužina kontinuiranog – neprekidnog nošenja je 7 dana. Nakon skidanja zavoja, preporuča se dalje nošenje venske kompresijske čarape od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Trajanje nošenja ovisi o izražajnosti variksa. Pacijenti neposredno nakon zahvata napuštaju Polikliniku. Odmah nakon UGFS tretmana pacijenti su u mogućnosti normalno hodati i nastaviti s radom. Ne preporučuju se posebne vježbe. Tijekom nošenja zavoja predlažemo izbjegavanje dugotrajnih letova avionom (preko 4 sata), tijekom dužih vožnji automobilnom preporučamo povremene odmore tijekom kojih prošetati 10.tak minuta. Nakon skidanja zavoja duga putovanja avionom su prihvatljiva uz preporuku nošenja elastične kompresijske čarape. 5 do 10 dana nakon tretmana energične i naporne vježbe treba izbjegavati.

Obavezni kontrolni pregled

U svrhu adekvatnog praćenja rezultata našeg rada kao i vašeg zadovoljstva ishodom zahvata, preporučamo redovnu kontrolu nakon 2 do 4 tjedna. Kontrolni pregled doplerom podrazumijeva i eventualnu nadopunu na zaostalim variksima kao i glavnoj grani proširene vene. Obavezni kontrolni pregled radi se u periodu od 4 do 6 mjeseci nakon zahvata kada se definitivno konstatiraju konačni učinci terapije.

Krajnji rezultat liječenja

Kod proširenih vena (variksa) manjeg promjera konačni rezultat vidljiv je gotovo trenutno kao posljedica blagog spazma (naglog smanjenja promjera proširene vene uvjetovanog uporabom pjene). Kod tretiranja vena većeg promjera, simptomi i tegobe (poput oticanja, osjećaj bolova i težine u nogama, itd. ) se nakon skidanja zavoja u velikom postotku smanjuju a ponekad i potpuno nestaju. Definitivni rezultat koji uključuje izostanak svih simptoma i tegoba dobivamo nakon potpunog sljepljivanja i nestajanja proširene vene što može potrajati i do nekoliko mjeseci.

Zbog jednostavnijeg pristupa i uštede vremena, za naručivanje tretmana i pregleda, postavljanje informativnih pitanja i savjeta, podsjećajući Vas da je diskrecija jedno od temeljnih načela našeg poslovanja, molimo Vas da nazovete na informativni broj telefona: +385 1 23 04 074 ili pošaljete upit na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Naše radno vrijeme je od 08:00 do 20.00 sati. Unaprijed hvala!

Dodatne informacije

Simptomi razvoja bolesti po stadijima

Prema dosadašnjoj prihvaćenoj svjetskoj kvalifikaciji bolesti proširenih vena (CEAP), postoje 6 stadija bolesti : od pojave simptoma bez vidljivih vena (stadij C0), pojave malih površnih proširenja – kapilara (stadij C1), pojave jasno vidljivih proširenih vena (stadij C2), otjecanja nogu uz gore navedeno (stadij C3), uz navedena stanja pojavljuju se kožne promjene (stadij C4), rane koje zarastaju (stadij C5), kao i aktivnih rana koje ne zarastaju (stadijC6). Treba naglasiti da bolest proširenih vena spada u progresivna stanja koje s vremenom prelaze iz jednog stadija u drugi, do mogućeg krajnjeg rezultata (stadij C6) – proširenih vena s kroničnom venskom insuficijencijom te kroničnim promjenama u cirkulaciji kože i promjenom boje kože u smeđe-ljubičastu uz ekstremnu osjetljivost s tendencijom stvaranja rana koje dugo ili nikako ne zarastaju. Zahvaljujući dostupnosti informacija i kroz internetske portale, danas sve češće dobivamo pacijente koji jasno prepoznaju svoj stadij venske insuficijencije uz spremnost da konačno nešto i poduzmu. Iako je bolest moguće izliječiti u svim stadijima, sam zahvat puno je jednostavniji i prihvatljiviji za pacijenta u blažim stadijima bolesti. Stoga apeliramo da pacijenti ne čekaju krajnje stadije razvoja bolesti već se sa prvim simptomima obrate u Polikliniku Arithera na specijalistički pregled.

Upute za posebne skupine:

Trudnice i rodilje

Izražajnost i zdravih vena u trudnoći je naglašena uslijed pritiska ploda u području zdjelice. Zadnjih mjeseci trudnoće, kao i nakon poroda, kod genetski sklonih žena bolest proširenih vena se po prvi puta uočava. U periodu trudnoće, poroda i laktacije (dojenja) bilo bi uputno pratiti pojavnost vena uz strpljenje bar 6 mjeseci nakon poroda do kada se iste obično ili dijelom i povuku ili njihova izražajnost tek dođe u prvi plan. Ukoliko se proširene vene ne povuku u periodu 6 mjeseci nakon poroda, obratite se specijalnoj bolnici Arithera i dogovorite pregled u Centru za proširene vene.

Profesionalni sportaši i rekreativci

Kod sportaša prvenstveno postoji problem u tendenciji ranog povrata na maksimalno opterećenje u cilju održavanja kondicije. Stoga im savjetujemo da se podvrgnu UGFS zahvatu u period u kojem su u mogućnosti izdvojiti bar 2 do 4 tjedna tijekom kojih mogu postepeno povećavati intenzitet treninga do maksimalne razine.

Nepokretne osobe te osobe oboljele od teških bolesti (karcinomi)

Predstavljaju uglavnom kontraindikaciju za zahvat uslijed visoke mogućnosti neželjenih komplikacija , posebice DVT. Osobe iza preboljele DVT , nakon preciznog pregleda i procjene indikacije, rijetko ulaze u poželjnu grupu za tretman (visoki rizik ponavljanja DVT).

Osobe visoke životne dobi

Ako su dobro pokretne, kao i žene sa nadomjesnom hormonalnom terapijom, uglavnom nisu izuzete od mogućnosti tretmana uz upozorenje potrebe prevencije tromboze lijekovima protiv zgrušavanja krvi i njihovim derivatima.

Duboka venska tromboza

Navedeno stanje počinje naglim bolom i oteklinom noge uz otežano kretanje i svakako ga treba adekvatno dijagnosticirati što činimo primjenom doplera (UZV). Duboka venska tromboza u akutnom – novonastalom stanju je bolest koja zahtjeva hitno i adekvatno bolničko liječenje u cilju sprečavanja najteže komplikacije – plućne embolije kao jednog od vodećih, mogućih uzroka nagle smrti. Praćenje liječenja DVT kao i ostalih sličnih stanja u domeni su naših konzilijarnih stručnjaka – internista i flebologa. DVT apsolutna je kontraindikacija za UGFS zahvat.

Prevencija:

I za kraj, nekoliko savjeta stručnjaka iz Poliklinike Arithera kako prevenirati napredovanje bolesti proširenih vena:

 1. Održavajte tjelesnu težinu u preporučenom rasponu za Vaš organizam
 2. Jedite hranu bogatu vlaknima i s malo soli
 3. Nemojte dugo stajati ili sjediti, a ako baš morate, onda se povremeno prošetajte.
 4. Hodajte, time ćete poboljšati cirkulaciju (kolanje krvi).
 5. Nemojte sjediti prekriženih nogu.
 6. Podignite noge kad god možete. Dok sjedite stavite noge na drugu stolicu ili na jastuk dok ležite. To ste već isprobali i osjetili blagotvoran učinak, naime vene se isprazne i krv ide ka srcu.